Consiliul Local Ungra

Bugetul local
definitie si continut

 

• Bugetul local reprezinta un document prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an veniturile si cheltuielile unitatilor administrativ teritoriale. Bugetele locale sunt organizate in conformitate cu organizarea administrativ-teritoriala a tarii in bugete pe judete, municipii, orase si comune. Fiecare unitate administrativ-teritoriala isi intocmeste bugetul propriu in conditii de autonomie.

Bugetul este un document legal – asigura conformitatea cu legile si reglementarile in vigoare printr-un proces stabilit de elaborare a bugetului.

Bugetul este un plan financiar care:

– Reglementeaza operatiunile financiar anuale;
– Reflecta situatia financiara a autoritatilor locale;
– Ofera informatii privind sursele veniturilor si modul de cheltuire a acestora.

Bugetul este un document de stabilire a politicilor:

– Decizia de a cheltui resursele se manifesta prin politicile adoptate reprezentand scopuri, obiective sau prioritati.
– Bugetul stabileste modalitatile de alocare a resurselor pentru atingerea acestor obiective. Bugetele locale sunt create in cadrul unui mediu financiar restrictiv. Necesitatile depasesc intotdeauna fondurile disponibile si cand un proiect primeste fonduri, aceste fonduri sunt refuzate altui proiect. Valoarea fondurilor cheltuite pentru un proiect este masurata nu numai prin beneficiile obtinute, ci si prin proiectele la care s-a renuntat in favoarea acestuia. Intrebarea este: ‘Cum putem decide daca este mai bine sa alocam resurse suplimentare activitatii A sau activitatii B?’. Intocmirea bugetului inseamna a alege intre programe alternative.

Bugetul este un plan de gestiune:

– Cheltuielile se realizeaza prin alocare de fonduri pentru programe specifice, destinate sa indeplineasca obiectivele clar definite;
– Ofera informatii cu privire la ce fel de servicii vor fi prestate si in ce mod.

Bugetul este un instrument de comunicare:

– Asigura autoritatii un mijloc de obtinere a informatiei despre nevoile populatiei, precum si despre opinia publicului privind activitatea sa;
– Ofera argumente rationale in prezentarea schimbarilor de prioritati, motivele deciziilor si schimbarilor viitoare;
– Reprezinta oglinda a ceea ce autoritatea locala isi propune sa realizeze intr-un an financiar, reflectand cantitatea sau extinderea serviciilor planificate;
– Ilustreaza nevoile neimplinite, evidentiind programele care sunt dezirabile, dar care nu pot fi finantate.

Bugetul de venituri si cheltuieli al unei comunitati presupune identificarea cheilor de control privind maximizarea surselor de venit si activarea acestora, precum si cele referitoare la modul de utilizare cat mai eficienta a acestora.

Semnificatia bugetului local s-a extins pe masura ce administratia locala este pusa tot mai mult in situatia de a creste resursele si de a imbunatatii productivitatea si responsabilitatea manageriala. Factorii de decizie si cetatenii necesita informatii exacte si pertinente asupra strategiilor administratiei locale, activitatii curente, programelor si cheltuielilor.

Intocmirea bugetului nu este doar o balanta financiara, ci reprezinta insasi legatura dintre mobilizarea fondurilor si atingerea scopurilor si obiectivelor propuse. Un rol major in obtinerea acestei eficiente o constituie organizarea si prezentarea bazei de date privitoare la buget ceea ce de fapt ne si propunem.