Comuna Ungra

Prezentare generală:
Comuna Ungra – Județul Brașov

 

Ungra, mai demult Ugrona (în dialectul săsesc Galt, Gelt, în germană Galt, în maghiară Ugra, Szászugra) este o localitate în județul Brașov, Transilvania, România. Este reședința comunei Ungra. Ungra este situată în partea de nord a județului Brașov, la numai 9 km de orașul Rupea și circa 62 km distanță de municipiul Brașov.

Ungra este așezată pe malul drept al Oltului, nu departe de confluența acestuia cu pâraiele Homorod și Valea Dăișoarei, la 3 km de drumul național 13, Brașov-Sighișoara, în zona denumită Țara Rupei sau Zona Rupea (Tinutul Cohalmului), dar cea mai exactă denumire din punct de vedere istoric pentru aceasta regiune este aceea de Scaunul Rupea.

Personalități

Bucur Șchiopu (1911 Ungra-1991 Bucuresti), om politic socialist (ministru, ambasador), profesor, eseist, economist. A avut un rol important la electrificarea localitatii, la constructia Bisericii ortodoxe (cladirea noua) cu hramul Sf. Treime; trebuie să ținem cont de faptul că în timpul comunismului când bisericile se dărâmau, la Ungra se înalță măreața biserică noua, grație domnului Bucur Șchiopu.

Microregiunea de dezvoltare Rupea – Cohalm

Ungra face parte din microregiunea de dezvoltare Rupea-Cohalm, din Județul Brașov și deci din Regiunea de dezvoltare Centru cu sediul administrativ în municipiul Alba Iulia. Microregiunea Rupea-Cohalm sau țara Cohalmului este una din cele trei micro-regiuni de dezvoltare individualizate la nivelul județului Brașov. Din punct de vedere al unitaților teritorial-administrative existente, zona cuprinde un oraș: Rupea și opt comune: Bunești, Cața, Hoghiz, Homorod, Jibert, Racoș, Ticuș, Ungra.

Cele opt comune, împreuna cu orașul Rupea, Biserica Evanghelică și Ortodoxă, Fundația Mihai Eminescu precum și Consiliul Județean, Agenția de Dezvoltare Județeană dar și cea Regională au pus bazele unui parteneriat în vederea dezvoltarii pe termen lung a micro-regiunii Rupea-Cohalm.

Patrimoniul cultural-istoric al micro-regiunii Rupea-Cohalm cuprinde ansambluri fortificate ale bisericii evanghelice, biserici ce atestă diversitatea religioasă a zonei, case memoriale, situri arheologice, fragmente de ziduri fortificate. Prin acestea micro-regiunea se evidențiază ca una dintre cele mai bogate zone ale județului din punctul de vedere al patrimoniului cultural, dispunând de un important potențial pentru turismul cultural.

Comuna Ungra

Strada Românilor

Strada Românilor reprezintă vechea vatră pe care s-au stabilit si au trăit românii. Istoria ei este strâns legată de evolutia comunitătii românesti, satul fiind la inceputuri unul cu populație de origine etnică germană majoritar, populatie colonizată în sud și în nord-estul Transilvaniei începând cu mijlocul secolului al XII-lea.
In toponimia locală sunt folosite si denumirile de „Prund” si „Panchea”, pentru cele doua părti ale ei precum și pentru cele două vecinătăți (năbârșage) românești.